About:

Sunt o tipă înnebunită după cărţi şi - bineînţeles - ciocolată.
Ador lectura şi compusul, precum şi matematica, fizica şi chimia. Nu încercaţi să mă înţelegeţi, e o pierdere de timp.

luni, 16 iunie 2014

De ce operele lui Richelle creează dependenţă

Richelle Mead, o autoare americană de best-sellere - a se citi "cărţi geniale" -, locuieşte alături de soţul, cei doi copii şi pisicile ei în Seattle. A publicat serii precum "Academia Vampirilor", "Georgina Kincaid" (cele din urmă fiind traduse în română) precum şi "Gameboard of the Gods", "Bloodlines" etc.

Când vorbim în general de autori de best-sellere putem iniţia numeroase discuţii care mai de care mai pretenţioase, însă susţin cu mâna pe inimă că fanii lui Richelle vor rămâne la locul lor, pregătindu-şi cele mai solide argumente - pentru că au de unde alege.

Care ar fi acestea? Hm... presupun că v-aţi dat seama deja că sunt o fană înfocată (ca să nu spun nebună de-a dreptul) a doamnei Mead. Am şi motive întemeiate pentru alegerea făcută de a-i fi fan loial pentru tot restul vieţii... iar odată cu această alegere, lista luuuungă de lectură s-a completat cu cărţile ei.

"E o autoare bună, e o autoare excepţională, dar de ce?" ar întreba cineva acum. Ei bine, am să încerc să vă conving că există motive întemeiate să citiţi seriile ei.

Principalul motiv este faptul că-ţi creează dependenţă şi te fascinează cu minunăţiile lor. Aşa că, vă prezint...

Cele 5 lucruri caracteristice pentru care operele lui Richelle creează dependenţă:


1. Misterul e nelipsit. Dacă îţi plac romanele poliţiste, există o şansă majoră să te pasioneze cărţile lui Richelle, din moment ce la fiecare pagină eşti supus unor întrebări mentale - şi foarte sâcâitoare - de genul: "Aici o fi ăla vinovat? Sunt sigur!". Smart fact: chiar îţi poate creşte nivelul IQ-ului, în loc să-ţi formezi o logică cu ajutorul radicalurilor de la matematică, Richelle te ajută să-ţi dezvolţi gândirea! (P.S. Dar mie chiar îmi place matematica)

2. Nu ai niciodată dreptate când vine vorba de misterele lui Mead. Trist, dar adevărat. Mi s-a întâmplat o singură dată în viaţă să anticipez ce avea să se întâmple în prima carte din seria Bloodlines, însă am avut nevoie de mult antrenament ca să îmi dau seama de motivele reale. Serios. Chiar atunci când eşti sigur că un personaj e oaia neagră, afli că realul problematic era acel om - sau ne-om - în care te-ai încrezut cu toată inima.

3. Nu e John Green, dar ştie să fie heartbreaker. Cititorii seriei Academia Vampirilor -şi nu numai- ştiu ce zic! Cărţile ei au mereu acea întorsătură ciudată care te fac să-ţi distrugi cartea nou-nouţă în ediţie cartonată aruncând-o de pereţi - sau direct pe geam, aşa cum eram eu gata s-o fac. Săracele personaje principale care sfârşesc târâte prin iad LA PROPRIU ca să-şi salveze persoana iubită! Bad girl, Richelle! I love you!

4. Are simţul umorului. Fie că preferi cărţile şi filmele horror şi dramele seci sau nu, cărţile lui Richelle te surprind în mod plăcut cu umorul lor fantastic care îţi smulg un zâmbet de pe buze. Aici amintesc personalitatea imposibilă a lui Rose Hathaway din Academia Vampirilor şi toate replicile ei de miliarde de dolari.

5. Şi situaţiile penibile sunt groaznic de amuzante. Fie că şi-au înşelat iubitul sau i-au tras un pumn iubitului lor, personajele lui Richelle o scot mereu basma curată din situaţiile penibile cu o replică obraznică sau, într-un caz MAI RĂU, însuşi iubiţii lor le susţin ridicolul (exemplu sugestiv: Ajunge în patul prietenului ei cel mai bun, iar iubitul ei muritor care nici nu o poate săruta pentru că ar trăi cu ani mai puţini o întreabă amabil: "Şi cum a fost?" -Nopţi de Sucub, pagina 302, capitolul 17)

Atât şi pentru azi, aici este Zmeul, care vă salută din Novosibirsk, Rusia.
Aveţi grijă de voi!

P.S. Here's a pic of me:

2 comentarii:

  1. Bunăăă, Lore! Ai aici un articol tare interesant :)) Şi, fir-ar să fie, ai dreptate, mai ales la partea cu umorul, e asdfghjkl. Cred că poţi convinge şi un cocalar să citească cu ce ai scris aici. xD

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Uu mersi ^^ Pacat ca (,) cocalarii nu merita sa puna mana pe asa carti xD

      Ștergere